Python Interview Questions and Answers


Q1) What is Python?

Ans: Python is a high-level and object-oriented programming language with unified semantics designed primarily for developing apps and the web. It is the core language in the field of Rapid Application Development (RAD) as it offers options such as dynamic binding and dynamic typing.                                                                                                                                                                                                          
Q2) What are the benefits of Python?

Ans: The benefits of Python are as follows: 

  • Speed and Productivity: Utilizing the productivity and speed of Python will enhance the process control capabilities and possesses strong integration.
  • Extensive Support for Libraries: Python provides a large standard library that includes areas such as operating system interfaces, web service tools, internet protocols, and string protocols. Most of the programming tasks are already been scripted in the standard library which reduces effort and time.
  • User-friendly Data Structures: Python has an in-built dictionary of data structures that are used to build fast user-friendly data structures.
  • Existence of Third Party Modules: The presence of third party modules in the Python Package Index (PyPI) will make Python capable to interact with other platforms and languages.
  • Easy Learning: Python provides excellent readability and simple syntaxes to make it easy for beginners to learn.
Q3) What are the key features of Python?


Ans:
The following are the significant features of Python, and they are:

  • Interpreted Language: Python is an interpreted language that is used to execute the code line by line at a time. This makes debugging easy.
  • Highly Portable: As Python can run on different platforms such as Unix, Macintosh, Linux, Windows, and so on. So, we can say that it is a highly portable language.
  • Extensible: It ensures that the Python code can be compiled on various other languages such as C, C++ and so on.
  • GUI programming Support: It implies that Python provides support to develop graphical user interfaces

 Q4) What type of language is Python? Programming or Scripting?

Ans: Python is suitable for scripting, but in general it is considered as a general-purpose programming language.

Q5) What are the applications of Python?

Ans: The applications of Python are as follows:

  • GUI based desktop applications
  • Image processing applications
  • Business and Enterprise applications
  • Prototyping
  • Web and web framework applications

Q6) What is the difference between list and tuple in Python?

Ans: The difference between tuple and list are as follows:

List  | Tuple
The list is mutable (can be changed) | A tuple is immutable (remains constant)
These lists performance is slower | Tuple performance is faster when compared to lists
Syntax: list_1 = [20, ‘Mindmajix’, 30] | Syntax: tup_1 = (20, ‘Mindmajix’, 30)

Q7) What are the global and local variables in Python?

Ans: Global Variables in Python: The variables that are declared outside the function are called global variables. These variables can be accessed or invoked by any function in the program.

Example: 

1234 | def v() :print gg = "welcome to mindmajix"v()

Output:

1 | Welcome to mindmajix

Local Variables in Python:
The variables that are declared inside a function are called local variables. These type of variables can be accessed only inside the function.

Q8) Define PYTHON PATH?

Ans: PYTHONPATH is an environmental variable that is used when we import a module. Suppose at any time we import a module, PYTHONPATH is used to check the presence of the modules that are imported in different directories. Loading of the module will be determined by interpreters.

Q9) What are the two major loop statements?

Ans: for and while

Q10) What do you understand by the term PEP 8?

Ans: PEP 8 is the Python latest coding convention and it is abbreviated as Python Enhancement Proposal. It is all about how to format your Python code for maximum readability.

For More Information Visit here

#python (3) #programming (1)
List